Migration Inc.

Nieuws

Cultuur in Harmonie heeft in samenwerking met ITTA een handleiding ‘De Volgende Stap’ ontwikkeld voor migrantenouders met de informatie die ze nodig hebben voor een keuze van de middelbare school voor hun kinderen.

De overstap van basis- naar middelbaar onderwijs vraagt in Nederland veel van ouders: zij zijn verantwoordelijk voor het inschrijven van een kind op de nieuwe school en moeten daarbij verschillende gesprekken kunnen voeren met onderwijsprofessionals. Naast dat zij de Nederlandse taal nodig hebben, moeten ouders ook veel kennis hebben over het schoolsysteem en over hoe zij hun kind kunnen ondersteunen. Vanuit de basisscholen is er bereidheid om ouders te informeren over de overstap, maar ook de ervaring dat veel informatie om verschillende redenen niet goed landt bij de ouders.

De Volgende Stap is een materialenpakket voor het organiseren van themabijeenkomsten of taallessen voor NT2- en NT1-ouders die zich graag goed voorbereiden op de overstap van hun kind van de basisschool naar de middelbare school. Het biedt concrete handvatten om thema’s te behandelen zoals het schooladvies, de schoolkeuze en het bezoeken van een open dag. De materialen bevatten PowerPoints, handleidingen met werkvormen en didactische ondersteuning en werkbladen, waarmee educatie-aanbieders uit de formele en de non-formele volwasseneneducatie bijeenkomsten kunnen organiseren.

Er is naast themaspecifieke kennis ook aandacht voor woordenschatontwikkeling, spreekvaardigheid reflecteren op wat deelnemers belangrijk vinden in de schoolkeuze en de rol van ouders in het Nederlandse onderwijssysteem. Het materiaal is modulair en biedt veel ruimte om de lokale context in mee te nemen.

 

 

---

Laatste Nieuws​

Social ondernemerschap ACCELERATIEPROGRAMMA – call for participants

📢 De aanvraag voor ons Sociaal ondernemerschap ACCELERATIE PROGRAMMA is nu geopend! Werk jij...

Lees meer ➜
  • 30 maart 2024

Ouderwijs – hulp bij keuze voor een middelbare school

Cultuur in Harmonie heeft in samenwerking met ITTA een handleiding ‘De Volgende Stap’ ontwikkeld...

Lees meer ➜
  • 30 maart 2024

Kick-off vormingstraject Sleutelpersonen gemeente Dalfsen

Onlangs zijn we gestart met een vormingstraject van een groep sleutelpersonen voor de gemeente...

Lees meer ➜
  • 8 maart 2024
Scroll naar boven